Pregradni zidovi

Pregradni zid, bilo u novo-gradnji, bilo da želite pregraditi prostoriju na dvije manje u stanu, kući u kojoj se već živi ili poslovnom prostoru, najjednostavnije rješenje je izvedba sistemom suhe gradnje. Prednosti ovih zidova za razliku od zidanja opekom su te da su puno lakši (moguće ih je postaviti u bilo koji dio prostora, neovisno o nosivim zidovima)  i puno brže su gotovi, za nekoliko dana se već mogu bojati. Zidovi se sastoje od metalnih pocinčanih profila, gips-kartonskih ploča koje se mogu postaviti u jednom ili dva sloja sa svake strane te je između smještena mineralna vuna koja služi za izolaciju, kako zvučnu tako i toplinsku.

U kućama koje u zimskom periodu imaju problem gubitka topline u području unutrašnjeg stubišta idealno rješenje može biti pregradni zid sa ugrađenim vratima. 

Pogodni su za kupaonice, kuhinje te pregrade na koje se ostavljaju otvori za vrata, dakle s lakoćom se kasnije učvršćuju kuhinjski elementi, radijatori, umivaonici, slike, vrata i sl. naravno uz prethodnu pripremu pojačanja koja postavlja obrt Sanimont u dogovoru sa investitorom.

Na sljedećem primjeru možete vidjeti pregradni zid te ugradnju sobnih vrata. Zid je izrađen upravo za vlažne prostorije (postavljene su vlagogtporne-impregnirane zelene ploče), tj. sa unutrašnje strane su ugrađeni tuševi za potrebu teretane. U gornji dio iznad vrata smo ugradili staklenu ciglu zbog dobivanja dnevne svjetlosti.

Pregradni zidovi su predviđeni za postavu instalacije u predviđene utore unutar metalnih profila, kako za vodovodne instalacije, za centralno grijanje, tako i za električarske instalacije, kablove i sl. Pregradni zidovi mogu biti raznih širina 7,5cm, 10 cm, 12,5cm, 15 cm, a po potrebi i širi. Moramo napomenuti da se ovi zidovi mogu i demontirati, puno lakše nego zidani, a neki materijali se daju i ponovno iskoristiti . Ovdje možete vidjeti kako izgleda  pregradni zid sa ostavljenim otvorom za vrata te pokazujemo kako izgleda pregradni zid prije obrade gletanjem, na čije se spojeve postavlja mrežica ili traka za spojeve te se nanosi glet masa u tri nanosa, zatim obrađuje brusnim papirom granulacija 120, na unutarnje spojeve se postavlja acrylni kit, te je tada zid spreman za bojanje.

Veću sobu smo pregradili pregradnim zidom koji je ujedno i ukrasna polica kako bismo što bolje iskoristili prostor. Time smo dobili jedan dio sobe za dnevne aktivnosti a drugi dio za spavanje. Dizajn je izvrsno osmislila klijentica čiju je ideju obrt Sanimont prenio s papira u prostor.

Dobili smo zahtjev da jednu veću prostoriju pregradimo sa dva pregradna zida, zbog potrebe za smještajem tri manja ureda.  Na slijedećim slikama ćete vidjeti od prvobitnog izgleda prostorije, pa do nastanka pregradnih zidova koji se ,kao i u ostalim slučajevima sastoje od uw i cw  metalnih pocinčanih profila i gips-kartonskih ploča. Kada se ti profili učvrste tiplama i vijcima, na jednu stranu profila se postavljaju gips-kartonske ploče (knauf, lafarge, rigips, placo i sl.), zatim električar postavlja kablove (u prostor između profila), te se postavlja izolacija, u ovom slučaju mineralna vuna. U ostavljene otvore se montiraju štokovi za vrata (dovratnici) te se gips-kartonskim pločama zatvara i druga strana zida, gdje se mora paziti da se spojevi ploča ne poklapaju sa spojevima na drugoj strani zida. U ovom prostoru se pokazala potreba za ugradnjom nadsvjetla, gdje je obrt Sanimont postavio izo-stakla te ih obradio sistemom suhe gradnje.

Nakon završetka montaže pregradnih zidova, vrata i nadsvjetla, slijedi obrada gletanjem uz prethodnu postavu mrežica i traka za gletanje na spojeve i rubove. Kada se završi gletanje, koje se odvija u tri nanosa, slijedi brušenje, te je površina spremna za bojanje. Na unutarnje spojeve se postavlja trajnoelastični acrylni kit. Stropove u uredima smo bojali bijelom bojom, a nove pregradne zidove, kao i ostale zidove u prostoriji, bojom po želji klijenta. Na spojeve novo-nastalih zidova i parketa, postavili smo parket lajsne.