Uređenje potkrovlja

U ovoj rubrici možete vidjeti zanimljive radove oblaganja potkrovlja materijalima suhe gradnje u ovom slučaju gips-kartonskim pločama. Postupak za oblaganje je jednostavan, a sastoji se od tri glavna dijela:

1) Oblaganje zidova podrazumijeva da se postojeći okolni zidani zidovi oblače u gips-kartonske zidove na način da se ispred njih postavi metalna pocinčana podkonstrukcija tzv ud i cd profili. Između tih profila i postojećeg zidanog zida se montira mineralna vuna koja služi kao toplinska i zvučna izolacija. Debljina ovisi o želji i financijskoj mogućnosti klijenta. Na postavljene profile učvršćuju se vijcima gips-kartonske ploče (knauf, lafarge, rigips, placo i sl.). Nakon toga slijedi obrada glet masom koja se nanosi u tri sloja, uz prethodnu postavu mrežica i traka za spojeve i rubove. Kada se glet masa osuši, slijedi brušenje brusnim papirom granulacije br. 120, te je površina spremna za soboslikarske radove.
2) Izrada pregradnih zidova sistemom suhe gradnje. Takvi zidovi se sastoje od metalnih pocinčanih profila uw, cw, gips-kartonskih ploča (knauf, lafarge, rigips, placo i sl.) koje se mogu postaviti u dva sloja sa svake strane te je između smještena mineralna vuna koja služi za izolaciju, kako zvučnu tako i toplinsku. Pogodni su za kupaonice, kuhinje te pregrade na koje se ostavljaju otvori za vrata, dakle s lakoćom se kasnije učvršćuju kuhinjski elementi, radijatori, umivaonici, slike, vrata i sl. naravno uz predhodnu pripremu pojačanja koja postavlja obrt Sanimont u dogovoru sa investitorom. Pregradni zidovi su predviđeni za postavu instalacije u predviđene utore unutar metalnih profila, kako za vodovodne instalacije, centralno grijanje, tako i za električarske instalacije, kablove i sl. Pregradni zidovi mogu biti raznih širina 7,5 cm, 10 cm, 12,5 cm, 15 cm, a po potrebi i širi. Moramo napomenuti da se ovi zidovi mogu i demontirati, puno lakše nego zidani, a neki materijali se daju i ponovno iskoristiti (u slučaju pomicanja na drugo mjesto). 3) Izvedba spuštenih stropova.  Spušteni stropovi su neizostavna stavka kod oblaganja drvene konstrukcije krova (konstrukcija može biti i metalna, ali to je već slučaj kod nekakvih hala). Sastoje se od metalnih pocinčanih ud i cd profila koji se učvršćuju posebnim nosačima (sidreni ovjes, žica sa ušicom+sidro s oprugom, nonius sistemi i sl.), ovisno o razmaku između drvenih greda i stropa kojeg izrađujemo. Vrlo važna stavka je izolacija , najčešće se koristi mineralna vuna, a debljina mineralne vune ovisi o investitorovoj financijskoj mogućnosti ali i o međuprostoru između greda i podkonstrukcije. Preporuka Sanimont obrta je minimalno 10+5 cm izolacije na način da se spojevi izolacije međusobno preklapaju. Kada je podkonstrukcija učvršćena, postavlja se parna brana, netko postavlja klasičnu foliju, netko paropropusnu koja je skuplja i kvalitetnija. Parna brana se lijepi duplom ljepljivom trakom sa donje strane metalne podkonstrukcije. Zatim se vijcima učvršćuju gips-kartonske ploče (knauf, lafarge, rigips, placo i sl). Važno je da razmak vijaka koji drži stropne ploče cca 17 cm i da vijci ne smiju ući preduboko, dakle moraju ući u ploču tek toliko da ne smetaju pri gletanju. Nakon učvršćenja ploča slijedi obrada glet masom u tri sloja uz prethodnu postavu mrežica i traka za spojeve i rubove. Kada se glet masa osuši, slijedi brušenje brusnim papirom granulacije br. 120, te je površina spremna za soboslikarske radove. Uredjenje potkrovlja 1   Potkrovlje, izrada kamina

Permanent link to this article: https://www.sanimont.hr/uredenje-potkrovlja