Pregradni zidovi

Pregradni zid, bilo u novo-gradnji, bilo da želite pregraditi veliku prostoriju na dvije manje u stanu ili kući u kojoj se već živi, najjednostavnije riješenje je izvedba sistemom suhe gradnje. Prednosti ovih zidova za razliku od zidanja opekom su ta da su puno lakši (moguće ih je postaviti u bilo koji dio prostora, neovisno o nosivim zidovima)  i brže gotova rješenja, za nekoliko dana se već mogu bojati. Zidovi se sastoje od metalnih pocinčanih profila, gips-kartonskih ploča koje se mogu postaviti u dva sloja sa svake strane te je između smještena mineralna vuna koja služi za izolaciju, kako zvučnu tako i toplinsku.

 

U kućama koje u zimskom periodu imaju veliki problem gubitka topline u području unutrašnjeg stubišta idealno rješenje može biti pregradni zid sa ugrađenim vratima. 

Pregradni zid i ugradnja vrata 1 Pregradni zidovi

 

Pogodni su za kupaonice, kuhinje te pregrade na koje se ostavljaju otvori za vrata, dakle s lakoćom se kasnije učvršćuju kuhinjski elementi, radijatori, umivaonici, slike, vrata i sl. naravno uz predhodnu pripremu pojačanja koja postavlja obrt Sanimont u dogovoru sa investitorom.

 

Na sljedećem primjeru možete vidjeti pregradni zid te ugradnju sobnih vrata. Zid je izrađen upravo za vlažne prostorije (postavljene su vlagogtporne-inpregnirane zelene ploče), tj sa unutrašnje strane su ugrađeni tuševi za potrebu teretane. U gornji dio iznad vrata smo ugradili staklenu ciglu zbog dobivanja dnevne svjetlosti.

Pregradni zid 1024x339 Pregradni zidovi

 

Pregradni zidovi su predviđeni za postavu instalacije u predviđene utore unutar metalnih profila, kako za vodovodne instalacije, za centralno grijanje, tako i za električarske instalacije, kablove i sl. Pregradni zidovi mogu biti raznih širina 7,5cm, 10 cm, 12,5cm, 15 cm, a po potrebi i širi. Moramo napomenuti da se ovi zidovi mogu i demontirati, puno lakše nego zidani, a neki materijali se daju i ponovno iskoristiti (u slučaju pomicanja na drugo mjesto). Ovdje možete vidjeti kako izgleda  pregradni zid sa ostavljenim otvorom za vrata te pokazujemo kako izgleda pregradni zid prije obrade gletanjem, na čije se spojeve postavlja mrežica ili traka za spojeve te se nanosi glet masa u tri nanosa, zatim obrađuje brusnim papirom granulacija 120, na unutarnje spojeve se postavlja acrylni kit, te je tada zid spreman za bojanje.

Pregradni zidovi2 1024x344 Pregradni zidovi

 

Veću sobu smo pregradili pregradnim zidom koji je ujedno i ukrasna polica kako bismo što bolje iskoristili prostor. Time smo dobili jedan dio sobe za dnevne aktivnosti a drugi dio za spavanje. Dizajn je izvrsno osmislila klijentica čiju je ideju obrt Sanimont prenio s papira u prostor.

polica1 911x1024 Pregradni zidovi

 

Dobili smo zahtjev da jednu veću prostoriju pregradimo sa dva pregradna zida, zbog potrebe za smještajem tri manja ureda.  Na slijedećim slikama ćete vidjeti od prvobitnog izgleda prostorije, pa do nastanka pregradnih zidova koji se ,kao i u ostalim slučajevima sastoje od uw i cw  metalnih pocinčanih profila i gips-kartonskih ploča. Kada se ti profili učvršće tiplama i vijcima, na jednu stranu profila se postavljaju gips-kartonske ploče (knauf, lafarge, rigips, placo i sl.), zatim električar postavlja kablove (u prostor između profila), te se postavlja izolacija, u ovom slučaju mineralna vuna. U ostavljene otvore se montiraju štokovi za vrata (dovratnici) te se gips-kartonskim pločama zatvara i druga strana zida, gdje se mora paziti da se spojevi ploča ne poklapaju sa spojevima na drugoj strani zida. U ovom prostoru se pokazala potreba za ugradnjom nadsvjetla, gdje je obrt Sanimont postavio izo-stakla te ih obradio sistemom suhe gradnje.

Nakon završetka montaže pregradnih zidova, vrata i nadsvjetla, slijedi obrada gletanjem uz predhodnu postavu mrežica i traka za gletanje na spojeve i rubove. Kada se završi gletanje, koje se odvija u tri nanosa, slijedi brušenje, otklanjanje prašine, te premaz vodom, koji omogućuje bolje spajanje boje koja se zatim nanosi. Na unutarnje spojeve se postavlja trajnoelastični acrylni kit. Stropove u uredima smo bojali bijelom bojom, a nove pregradne zidove, kao i ostale zidove u prostoriji, bojom po želji klijenta. Na spojeve novo-nastalih zidova i parketa, postavili smo parket lajsne.

pregradni zidovi uredi Pregradni zidovi

 Klizna vrata u knauf pregradnom zidu

U većini kućanstava se koriste klasična tzv. krilna vrata. To su kao što znate vrata koja se kod otvaranja i zatvaranja moraju ili vući prema sebi ili gurati od sebe.

Međutim, što ako nam to otvaranje i zatvaranje predstavlja problem, što je vrlo česta pojava kod manjih prostorija kao što su kupaonice, wc-i, ili smočnice, jer kada smo ograničeni prostorom, vrlo je nezgodno manevrirati klasičnim vratima.Što ako nam klasična vrata prilikom otvaranja zauzimaju dragocjeni prostor koji bi mogli iskoristiti za smještaj nekog ormara, police ili vješalice ?

Postoji rješenje za to, a to su klizna vrata koja ulaze u zid. Otvaranje kliznih vrata je napravljeno na način da se ona uvlače u pregradni zid te omogućuju nesmetani ulazak,izlazak u prostoriju.

Da bi se takva vrata mogla ugraditi,prije toga je potrebno napraviti adekvatan zid. Takav pregradni zid se radi od metalne pocinčane podkonstrukcije na koju se sa vanjskih strana montiraju po dvije gips-kartonske ploče(zbog veće čvrstoće i izolacije). Između profila se ostavlja međuprostor u koji će vrata uklizati. U gornjem dijelu se ugrađuje vodilica sa kliznim kotačićima.Kao i u svakom drugom zidu i u ovaj se mogu ugraditi prekidači i utičnice.Nakon napravljene pripreme za klizna vrata, ugrađuje se krilo te potreban dovratnik kod nas popularno zvan štok.  Klizno krilo i dovratnik se u osnovnoj varijanti isporučuju u bijeloj boji, a pregradni zid je pripremljen za soboslikarske radove.

Ukoliko imate potrebu i mogućnost za ovakva klizna vrata, Sanimont obrt Vam nudi kompletnu uslugu( ne morate tražiti posebno stolara, posebno majstora za izradu pregradnog zida). Usluga uključuje potreban rad i materijal dakle  pregradni zid( do 5m2) i klizna vrata(do širine 90cm) za 4,300kn +pdv.  Moguće je i isporuka u drugim dimenzijama. Investicija za klizna vrata je malo veća nego za klasična vrata, ali korist koju ćemo imati kod uštede prostora kao i kod estetskog dijela će nam donijeti zadovoljstvo koja će opravdati razliku u cijeni.

klizna vrata u knaufu 222x300 Pregradni zidovi

Prva slika pokazuje prostor u hodniku stana u kojem je klijent imao potrebu napraviti pregradni zid. Zid je napravljen od ud i cd profila i tanji je nego što je uobičajeno, iz razloga jer su okvir vrata s jedne, i smontirana i učvršćena polica sa druge strane određivale debljinu pregradnog zida. Na drugoj slici vidimo tijek izrade pregradnog zida a na trećoj gotovi pregradni zid. Brzo, efikasno i ekonomično rješenje. Na zid smo kao što se vidi na slici, smontirali vješalice za jakne, kapute i sl. Dakle ako imate sličnu potrebu, slobodno kontaktirajte obrt Sanimont koji će Vam bez obaveze pokušati pomoći.

pregradni zid 1024x455 Pregradni zidovi

 

Dobili smo upit za uređenje prostora za poslovne potrebe, za izradu pregradnog zida u koji je trebalo ugraditi drvena vrata, rešetke za ventilaciju te izo stakla. Jedan zid gdje su bila metalna vrata smo isto obukli u gips-kartonske ploče te smo to u konačnici obojali. Unutrašnje zidove prostorije smo obojali u plavu boju, a vanjske u bijelu boju-po želji investitora. Isto smo obojali pod, bojom za beton- (bordo). Na ove dvije slike se vidi uloženi trud Sanimont obrta gdje smo dobili zadovoljne klijente koji su nas opet zvali za izvođenje drugih radova.

uredske prostorije Pregradni zidovi

 

Trajni link do ovog članka: http://www.sanimont.hr/pregradni-zidovi